Antropometriai vizsgálat Főnixnél

Jövő héten kedden, Március 17.-én 14.00.-tól a Dr. Petrekanits Máté vezette Mdurance Labor Kft. munkatársai a Főnix Csarnokban, az igazolt játékosainkon antropometriai vizsgálatot végeznek.
Az antropometriai vizsgálatok azért vannak, hogy megismerjük a
testalkati és testösszetételi adatokat.  A mérések alapján meg tudjuk adni a várható testmagasságot, ami azt jelenti, hogy minimális eltéréssel meghatározhatjuk a játékos magasságát felnõtt korában. A testösszetételi adatok segítségével már most behatárolhatjuk a játékos majdani erõsíthetõségét, vagyis hogyan és mennyire lehet erõsíteni az adott játékost és az milyen szerepkörre alkalmas a labdarúgáson belül.

Már ebben a korban (U-10-11 év) is lehet látni, hogy ki az, aki valójában alkalmas a teljesítmény sportra. Az edzõink rengeteg munkát fektetnek bele, hogy képzett játékosok legyenek a neveltjeikbõl és ez a mérés ennek a munkának a sikerlehetõségét tudja megalapozni.

Az adatokat összehasonlítjuk, így tájékoztatást kaphatunk, hogy a világ élmezõnyébe tartozókhoz képest milyen magasak, milyen erõsek lesznek, milyen lesz az izomzatuk, a testösszetételük és milyen alkati tulajdonságaik lehetnek játékosainknak.

Szerintünk jó irányba haladunk azzal, hogy ezeket a vizsgálatokat elvégezzük és hogy a játékcentrikus képzési rendszert helyeztük elõtérbe.

Az alkati mutatók meghatározzák, hogy kit mennyire, hogyan lehet erõsíteni. Ez azért természetesen döntõen genetikai kérdés, de a mérések alapján meglehet mondani, hogy ki alkalmas arra, hogy megerõsödjön.

Tehát a mért adatokból erre a majdani erõsíthetõségre kell információkat adni, hogy mire is számíthat majd az edzõ.

A tesztek alaposabb, egészséggel összefüggő vizsgálatokban való felhasználása esetén további orvosi adatokra is szükség lehet (pl. vérnyomás, vérlipid tartalom, stb.).
 - Egyébként az első és másodosztályú csapatoknál is akik a magyar bajnokságban dobogó közelben vannak, azok játékosai is 180 cm. fölötti átlagmagassággal rendelkeznek. - 
A
magassághoz pedig egy bizonyos tömeg is járul és így egyértelmû, – bár ez fizikai megközelítés – hogy azok, akik magasabbak azoknak nagyobb a súlyuk is, nagyobb az izomtömegük, ezáltal pl. erõsebben tudnak ütközni, rúgni, elrugaszkodni, könnyebben meg tudják tartani a labdát.
Nem arról van szó, hogy nem lehet egy-egy alacsonyabb, nagyon ügyes gyerekbõl kiváló játékos (Pl.Messi. Iniesta, Xavi, stb.), de az általános trend azt mutatja, hogy ha az alkatilag magasabb, erõsebb játékosokból merít az adott sportág ott az eredményesség meglapozottabb lehet.
Egyesületünknél tehát megvannak azok a szakmai törekvések – nincs is más lehetõségünk – amelyek nélkül nem tudjuk felvenni a versenyt az élfutballt játszó országokkal.
Labdarúgásunk elemi érdeke, hogy a sok tehetséges, labdaügyes játékosból kiválasszuk azokat, akiknek van és lesz lehetõsége, hogy újra a topra juttassa a magyar focit.

 Hajrá FŐNIX!!!!

 

Az antropometriai mérések leírása
 
Testmagasság
A testmagasságot a függőleges falfelület mellett, azt sarkával, tomporával és hátával érintő, álló személyen mérjük. A fejet úgy tartja, hogy a fülnyílás felső határa és a szemzug alsó része egy egyenesbe esik, a sarka a lapon összeér. A vizsgált személy vegyen mély lélegzetet és azt tartsa meg, amíg centiméter pontossággal mérjük.
 
Testsúly
A minimális ruházatot viselő személy a mérleg közepére áll. A testsúlyt tizedkilogramm pontossággal mérjük.
 
Bőrredők
Ennél a mérésnél a bőrt és a bőr alatti kötőszövetet a bal kéz hüvelyk-és mutatóujjával fogja meg, majd emelje el az alatta lévő izmoktól. A kaliber szárain lévő vég-lapocskákat helyezze 1 cm-rel a bal kéz ujjai alá és engedje teljesen benyomódni a bőrredő leolvasása előtt. A bőrredők felvehetők a test jobb vagy akár bal oldalán, de mindegyik méretet azonos oldalon kell mérni. A mérést 0,1 mm pontossággal végezzük.
 
Bőrredő a tricepsen
A méretet a vizsgált személy lazán lógó karjának hátsó oldalán, a vállcsúcsot a könyökkel (acromion-olecranon processus) összekötő vonal képzeletbeli felezőpontjánál vesszük fel.
 
Bőrredő a bicepsen
A bőrredőt a kar elülső oldalán, közvetlenül a könyökhajlat feletti függőleges vonalon emeljük el, a tricepsen mért bőrredővel egy magasságban.
 
Bőrredő a lapocka alatt
A lapocka alatti bőrredőhöz a redőt a lapocka belső, ferde vonalánál, lefelé és kifelé 45 fokos szögben emeljük fel.
 
Bőrredő a csípőn
A redőt az elülső-felső csípőcsúcs (anterior superior iliac spinae) elülső határán a 45 fokban átlósan lefelé és befelé haladó vonalon mérjük.
 

 

Szponzoraink

 
FŐNIX KUPA2019 TÉL Meghívó letöltése